Moje akwarium

Moderator: Lamika

Postprzez Lamika » niedziela, 29 marca 2015, 17:14

Zdjęcie z rodzaju: "znajdź 20 różnic" ;) Wzrost nadwódki rzuca się w oczy jako pierwszy :) Reszty wyszukiwania się nie podejmuję :lol:
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Re:

Postprzez Accipiter » niedziela, 29 marca 2015, 17:26

Lamika napisał(a):Zdjęcie z rodzaju: "znajdź 20 różnic" ;) Wzrost nadwódki rzuca się w oczy jako pierwszy :) Reszty wyszukiwania się nie podejmuję :lol:

Sam miałem problemy :lol:
Musiałem oglądać zdjęcia kawałek po kawałku :D
Rzeczywiście, kiepsko widać, następną fotkę dla porównania wstawię po miesiącu (jeśli nie zapomnę ;) )
Accipiter

Re: Moje akwarium

Postprzez Accipiter » czwartek, 2 kwietnia 2015, 16:45

Byłem dzisiaj na małych zakupach, chciałem dokupić kilka niskich, liściastych roślin - mikrozorium i anubiasa, którego można mocować do korzeni i który nie jest wymagającą rośliną, no ale miałem pecha - towar przyjedzie dopiero jutro i ma być większy wybór roślin, przynajmniej tak zapewniał sprzedawca. Jak znajdę czas to podjadę i może uda mi się kupić coś ciekawego.
Nie przyjechałem z niczym bo zakupiłem dwie wiązki bakopy i 3 otoski, a od sprzedawcy dostałem w gratisie wąkrotkę, co prawda trochę nadjedzoną przez glonojady ;) ale zawsze to jakieś nowe zielsko. Zresztą nie wyglądała tak tragicznie, łodygi i liście były zdrowe, korzenie dobrze rozwinięte. Nadjedzone i nadgnite listki usunąłem, dodałem trochę nawozu i teraz tylko czekamy na efekt czy roślinka się przyjmie.

A to właśnie ta wąkrotka:
Obrazek
roślinka ładnie się prezentuje jak jest w pełni rozwinięta, te owalne listki wyróżniają ją w akwarium.

Bakopa to kolejny, nowy nabytek:
Obrazek

neon inessa, który jest w moim akwarium od samego początku :)
można powiedzieć , że to już weteran ;)
Obrazek

otoski, bardzo pocieszne glonojadki :)
Obrazek
Obrazek

...i takie krótkie spojrzenie na akwarium
Obrazek
Accipiter

Postprzez 78 » czwartek, 2 kwietnia 2015, 17:38

Bardzo efektownie wszystko wygląda.
78

Postprzez Lamika » czwartek, 2 kwietnia 2015, 22:21

Jest fajnie zielono. :) Ale czy jak jeszcze nasadzisz roślin to czy nie zrobi się dżungla i będziesz musiał rybki w malutkie maczety zaopatrzyć :?: :lol:
Lamika
Administrator

Postprzez Accipiter » piątek, 3 kwietnia 2015, 07:53

Zależy mi właśnie na takiej dżungli :D
Ale raczej nic z tego nie będzie, mam za słabe światło, gdybym sprawił sobie mocniejsze oświetlenie (co najmniej 0,5W/l) to wówczas trzeba by było zainwestować w zestaw CO2 a to już wiąże się z wysokimi kosztami :)
Accipiter

Postprzez Mirtusz » piątek, 3 kwietnia 2015, 08:13

Masz do tego rękę, Acci :D Bardzo podoba mi się po zmianach, szczególnie ciemne tło. Gdy rośliny się rozrosną, będą pięknie się prezentować. Brakuje mi tylko jasnego dna, choćby z białych kamyczków albo jeszcze lepiej z białego piasku, tak dla kontrastu i rozjaśnienia całości. Nawet przy słabej żarówce inaczej by się rozpraszało światło. No, ale każdy ma inne wyobrażenie podwodnego 'raju' :D
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Mirtusz

Postprzez Accipiter » piątek, 3 kwietnia 2015, 17:23

Mirtusz,właśnie, że mam białe podłoże :D , nie jest może dobrze widoczne ale to już mówię dlaczego.
Otóż na całej szerokości zbiornika wysypałem żwir, który już wcześniej był w tym akwarium. Zakupiłem też 2 worki białego żwirku i po porostu zakryłem ten ciemny prócz paska przy przedniej szybie o szerokości około 5 cm. Dlatego patrząc z perspektywy z jakiej zrobiłem zdjęcie otoska, którego możemy podziwiać kilka postów wyżej można odnieść wrażenie, że całość pokrywa tylko ciemny żwir. Ale taki właśnie efekt chciałem osiągnąć no i jestem z niego zadowolony :)

Co do rozjaśnienia akwarium to sprawa dotyczy "tylko" albo zmiany oświetlenia. Tak jak pisałem wcześniej, dla optymalnego wzrostu większości gatunków roślin wymagane jest oświetlenie 0,5w/l , u mnie to około 0,32W/l - trochę mało. Jest to światło jakie dają standardowe świetlówki T8 2x18W. Mam zestaw, który daje jasne, białe światło oraz pasmo dla roślin - świetlówka emitująca ciepłą, czerwonawą barwę. Stąd też efekt jaki widać na zdjęciach. Co tu dużo mówić jest po prostu trochę ciemno.
No niestety na razie nie mogę pozwolić sobie na zmianę i kupno belki T5 lub ledów. Za drogi interes, ale może kiedyś się tego dorobię.
Póki co mam kilka gatunków cieniolubnych więc powoli ale stopniowo roślinki powinny ładnie się rozrosnąć.
A propo, dzisiaj zakupiłem kolejne rośliny :D ...i niech mnie ręka szanownej matki natury broni od grzebania w tym akwarium :D . Wydałem trochę kasy na zmiany i ściskam kciuki, żeby tylko nic mi nie padło. Dodałem wczoraj kilka szyszek olchy i mam trochę żółta wodę zatem nowych zdjęć nie pokażę bo brzydko by było ;) :D
Ale powiem tylko, że usunąłem jeden z korzeni, dzięki czemu mogłem posadzić więcej roślin. Niektóre wypuściły już ładne korzonki a jak będzie dalej - zobaczymy.
Akwarystyka to choroba :) , nie ma na to leku i trzeba mieć duuużą cierpliwość. ale warto :)
Accipiter

Postprzez Lamika » piątek, 3 kwietnia 2015, 17:52

Acci, może daj rybkom odpocząć chwilowo od Twoich rąk grzebiących w ich domu :lol: Jest ładnie, poczekaj na efekty z nowych roślin, a na razie popatrz na pływające ryby, to uspokaja ;)
Lamika
Administrator

Postprzez Accipiter » niedziela, 19 kwietnia 2015, 13:31

ALOHA! :D

Dzisiaj mniej o rybach, więcej o roślinach.
Nie będę długo ględził, więcej powiem pod koniec kwietnia. Wówczas stuknie 2 miesiąc od restartu, może pokuszę się nawet o jakiś filmik z krótkim podsumowaniem ... :)

Na tą chwilę efekty są lepsze niż się spodziewałem. Z niektórymi rybkami niestety mam drobny problem, bo uwielbiają pływać między roślinami a te chwasty, które mają słaby system korzeniowy po prostu wypływają i co jakiś czas muszę je sadzić na nowo, więc ciężko powiedzieć jak długo wytrzymają.
Co do nadwódki, to rośnie jak na drożdżach. Ostatnio tą, która najszybciej dosięgła tafli wody przyciąłem i posadziłem na nowo. A z przyciętej rośliny wyrasta nowa, za tydzień będę musiał zrobić kolejną przycinkę :D
Kryptokoryny trzymają się dobrze i sądząc po ich wyglądzie warunki w zbiorniku są jak na razie zbalansowane. Pokazują się nowe liście i nawet te stare zyskały bardziej żywy, zielony kolor.
Obrazek
Obrazek

Ludwigia, czyli ta, która dostała najbardziej w kość jakoś daje sobie radę ale warunki w moim zbiorniku nie pozwolą jej przybrać pięknego, bordowego koloru. Pozostanie raczej zielona o ile przeżyje.

Tutaj moje nadwódki:
Obrazek

...wiem, wiem, miało nie być o rybach ;)
Obrazek
Accipiter

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wszystkie zwierzęta małe i duże, czyli nasi pupile