[2016] Wpadły mi w oko...
23 IV 2016-glinianki oraz spacer po osiedlu
Jako że wczoraj na gliniankach były zauszniki (5 osobników), to nie było dziś innego wyjścia, jak tylko udać się do tego wodnego królestwa rozmaitości po łatwy łup. Okazało się jednak, że łup odleciał nie czekając na moje przybycie. 
Raczyłem się widokiem pary rybitw rzecznych (w ub. latach była lęgowa):

mew siwych (również wcześniej lęgowych):

trzciniaków (łącznie na kilku akwenach 3 os.):

oraz godami perkozów dwuczubych (ten akurat zażywał toalety):

Raczyłem się widokiem pary rybitw rzecznych (w ub. latach była lęgowa):
mew siwych (również wcześniej lęgowych):
trzciniaków (łącznie na kilku akwenach 3 os.):
oraz godami perkozów dwuczubych (ten akurat zażywał toalety):
Re: [2016] Wpadły mi w oko...
Kormoranowi (obecnemu na gliniankach od ok. 2 tygodni) przybył towarzysz(ka):

a mnie - wpis w rocznym dot. kląskawki (2 śpiewające samce, może któryś z nich jest członkiem ubiegłorocznej odwiedzającej Tawernę rodzinki?):

Oprócz powyższych oraz gliniankowego zestawu obowiązkowego (krzyżówki i łyski) obserwowałem także 1 łabędzia niemego (samotnik z niego), parę czernic, samca cyranki oraz słowika rdzawego.
Spacer po osiedlu przyniósł z kolei niezapomniane chwile w towarzystwie mojej córki, a poza tym:
makolągwę:

oraz 3 piegże:

Pozostałe fotki
a mnie - wpis w rocznym dot. kląskawki (2 śpiewające samce, może któryś z nich jest członkiem ubiegłorocznej odwiedzającej Tawernę rodzinki?):
Oprócz powyższych oraz gliniankowego zestawu obowiązkowego (krzyżówki i łyski) obserwowałem także 1 łabędzia niemego (samotnik z niego), parę czernic, samca cyranki oraz słowika rdzawego.
Spacer po osiedlu przyniósł z kolei niezapomniane chwile w towarzystwie mojej córki, a poza tym:
makolągwę:
oraz 3 piegże:
Pozostałe fotki
24 IV 2016 - Park Zachodni oraz glinianki
Trzciny niczym złociste łany w sierpniu
.
Południowy spacer do Parku Zachodniego przyniósł długo niewidywaną przeze mnie muchołówkę żałobną:

Kwiczołów - od groma:

Zaskoczył swą obecnością dzięcioł średni:

Południowy spacer do Parku Zachodniego przyniósł długo niewidywaną przeze mnie muchołówkę żałobną:
Kwiczołów - od groma:
Zaskoczył swą obecnością dzięcioł średni:
Popołudniowy szybki wyskok na glinianki również zaskoczył - powrotem Edzi!!!
Rzut oka:

Płaskonosy pojawiły się w sile 4 par.
A ten pan nie może coś przygruchać połówki. Jeszcze parę tygodni temu pływał w towarzystwie pięknej samicy; aż nie chcę myśleć, co się mogło stać.

Rzut oka:

Płaskonosy pojawiły się w sile 4 par.
A ten pan nie może coś przygruchać połówki. Jeszcze parę tygodni temu pływał w towarzystwie pięknej samicy; aż nie chcę myśleć, co się mogło stać.
- lubonianka
Apollo pisze: kląskawki (2 śpiewające samce)
śpiewające? ja tu widzę roześmianego
Ale ja, jak większość kobiet lubię kwiatki, więc popatrzę sobie na piegżę
Co do Edzi- super, że wróciła, widać jednak brakowało jej życia w blasku fleszy
Apollo piękne ptaszki ci wpadły w oko,
ale dzięcioła średni na pierwszej fotce jest cudny

ale dzięcioła średni na pierwszej fotce jest cudny
27 IV 2016 - Wojnowice
W ramach akcji "Monitoring Pospolitych Ptaków Lęgowych", prowadzonej przez OTOP, wyszedłem dziś z domu o 4:30.
Badaliśmy tereny w jednej z podwrocławskich gmin, przy czym opisywany kwadrat nie był specjalnie wymagający ani terenowo, ani gatunkowo.
Pogoda była kiepskawa, więc zdjęcia niespecjalne - cieszyliśmy się, że nie pada, choć temperatura 3 stopni Celsjusza to nie jest moje optimum
.
Zdjęcie pliszki żółtej pokazuje pięknie... rosę

Pliszka czy pleszka - co za różnica

Słowików rdzawych - śpiewających - mieliśmy we wiosce cztery:

Badaliśmy tereny w jednej z podwrocławskich gmin, przy czym opisywany kwadrat nie był specjalnie wymagający ani terenowo, ani gatunkowo.
Pogoda była kiepskawa, więc zdjęcia niespecjalne - cieszyliśmy się, że nie pada, choć temperatura 3 stopni Celsjusza to nie jest moje optimum
Zdjęcie pliszki żółtej pokazuje pięknie... rosę
Pliszka czy pleszka - co za różnica
Słowików rdzawych - śpiewających - mieliśmy we wiosce cztery: