[2015] Wpadły mi w oko...
Re: Wpadły mi w oko...
Apollo,czy mewy w drodze na legowisko lecą po cichu,czy wrzeszczą
Bo słuchając kilku mew latających obok mojego bloku,trudno mi sobie wyobrazić wrzask 1000 mew

Ojej. taki wrzask tylu mew
Apollo, powiedz, czy rzeczywiście lecą cicho....
Emen, Fili - nad Odrą się darły, ale tutaj leciały tak wysoko, że pewnie i tak bym nie usłyszał (trochę wiało, miałem kaptur, więc możliwe, że ominęły mnie mewie decybele).
30 XII 2015, Zbiornik Pławniowice
Naczytałem się, że przez święta grube obserwacje poczyniono pod Gliwicami, więc dziś w drodze powrotnej z Katowic zjechałem z A4 podreperować wskaźniki statystyczne. 
Okazuje się, że Zb. Pławniowicki leży wzdłuż autostrady, 15 m od pasa drogowego - i mijałem go (nieświadom) tysiące razy!
Jest to przy tym duży akwen; błędnie założyłem, że godzinka wystarczy na lustrację.
Kosy, bogatki, czaple siwe (3), perkozy dwuczube i rogate, grubodziób, 2 uhle, krzyżówki, stadko raniuszków, ok. 50 kwiczołów, nurogęsi, samiec czernicy, 150 kormoranów, gęsi (nierozpoznane) i... 3 kuce
.
W drodze powrotnej jeszcze 5 krzykliwych.
A oto szczegóły
nie wie czernica
gdzie leży Stolyca

grubowdziób

kormoran

Okazuje się, że Zb. Pławniowicki leży wzdłuż autostrady, 15 m od pasa drogowego - i mijałem go (nieświadom) tysiące razy!
Jest to przy tym duży akwen; błędnie założyłem, że godzinka wystarczy na lustrację.
Kosy, bogatki, czaple siwe (3), perkozy dwuczube i rogate, grubodziób, 2 uhle, krzyżówki, stadko raniuszków, ok. 50 kwiczołów, nurogęsi, samiec czernicy, 150 kormoranów, gęsi (nierozpoznane) i... 3 kuce
W drodze powrotnej jeszcze 5 krzykliwych.
A oto szczegóły
nie wie czernica
gdzie leży Stolyca

grubowdziób

kormoran

kwiczoł

nurogęsi i dwuczuby

bielaczkowe kobitki

perkoz rogaty?

nurogęsi i dwuczuby

bielaczkowe kobitki

perkoz rogaty?

Ostatnio zmieniony czwartek, 31 grudnia 2015, 19:24 przez Apollo, łącznie zmieniany 1 raz.
perkoz dwuczuby

uhla

myślałem, że to niedźwiedzie, a to tylko 3 kónie

Wymarzłem nad wodą extra porządnie; idzie zima.

uhla

myślałem, że to niedźwiedzie, a to tylko 3 kónie

Wymarzłem nad wodą extra porządnie; idzie zima.
Grubodziób bardzo przystojny
Kormoran w locie - też
Ale skąd się tam wzięły również przystojne koniki 
Kucyk to chyba Szetland w zimowych "piórkach"