Moderator: Lamika
Każda królowa-matka kopuluje tylko raz w życiu i odbywa się to w trakcie tzw. "lotu godowego". Wabi trutnie specjalnym zapachem, który posiadają wydzielane przez nią feromony, a następnie kopuluje w powietrzu z liczbą 10-30 trutni. Trutnie bezpośrednio po akcie umierają.
Najczęściej zadawane pytania
Który miód jest najlepszy?
Czy miód skrystalizowany jest dobry?
Jak przechowywać miód?
Czy można być uczulonym na miód?
Jak miód obniża poziom ołowiu w krwiobiegu?
Czy miód mogą spożywać diabetycy?
Jakie są dawki kuracyjne miodu?
Jaka jest kaloryczność miodu?
Dlaczego miód jest cenniejszy niż cukier?
Czy miód powoduje próchnicę zębów?
Co to jest miód przegrzany? Czy każdy miód płynny jest przegrzany?
Czy pyłek pszczeli wspomaga leczenie bezpłodności?
Jak długo propolis zachowuje swoje właściwości biologiczne?
Dlaczego pyłek jest lepszy od tabletek zawierających kilkadziesiąt witamin i składników mineralnych?
Czy miód dodawany do gorącej herbaty traci wszystkie swe dobroczynne właściwości?
Jak rozpoznać miód zafałszowany cukrem?
Czy miód zapobiega osteoporozie?
Czy cukrzycy mogą spożywać miód? - po raz drugi.
Jak zastępować cukier podawany w przepisach ciast miodem?
Czy dużo ludzi jest uczulonych na propolis?
Użądliła mnie pszczoła. Co robić?
Czy miód mogą spożywać dzieci poniżej pierwszego roku życia?
Najbardziej znanym produktem pszczelim jest miód. Mało kto wie natomiast o pierzdze, która działa na zdrowie jeszcze korzystniej. Pierzga to naturalnie przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy wzbogacony wydzielinami z ich organizmów, np. mleczkiem. Ma jednak od pyłku znacznie większą wartość odżywczą, cechuje się lepszą przyswajalnością i posiada bogatszy skład chemiczny. Komu szczególnie poleca się stosowanie pierzgi?
Zacznijmy od wyjaśnienia, czym dokładnie jest pyłek kwiatowy. W książce Jadwigi Górnickiej „Apteka natury” czytamy, że są to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych tworzące się w pylnikach kwiatowych. Pszczoły znoszą go do ula, gdzie w części zużywany jest do bieżących potrzeb, a resztę (mniej więcej połowę zbioru) odkładają na „czarną godzinę”.
Pszczoły-zbieraczki przynoszą pyłek kwiatowy do ula, formując go w tzw. obnóże pyłkowe. Otóż grudki ziaren pyłku kwiatowego zlepionych nektarem bądź miodem pszczoły transportują w koszyczkach na tylnej parze nóg. Owo obnóże służy mieszkankom ula do produkcji pierzgi, która jest lekkostrawnym produktem białkowym stanowiącym pokarm pszczół oraz nieco podrośniętych larw. Pierzga powstaje w wyniku dość skomplikowanego procesu fermentacji mlekowej obnóża. Ma formę łatwo przyswajalnej masy; granulek.
To prawda, że zaczynają je budować pszczoły. Ale swoją idealną, heksagonalną strukturę zawdzięczają już prawom fizyki.
Z trzech zestawów geometrycznych złożonych z identycznych komórek - kwadratowych, trójkątnych i sześciokątnych - te ostatnie są najbardziej perfekcyjne. Sześciokąty dzielą bowiem przestrzeń najsprawniej, zużywając przy tym najmniej miejsca na ściany komórek.
Z punktu widzenia pszczół, które do budowy plastra wykorzystują produkowany przez siebie wosk, heksagonalna konstrukcja jest więc rozwiązaniem najlepszym.
Powrót do Zapytania i uwagi do tematu pszczoła miodna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość